Één PK staat voor één paardenkracht. Het paard in het embleem staat dan ook voor de kracht van het merk. Tijdens een meeting tussen Ferry Porsche (de zoon van oprichter Ferdinand Porsche) en de Amerikaanse importeur Max Hoffman in 1952 viel het Max op dat ieder groot automerk een eigen embleem had. “Waarom Porsche niet?” vroeg hij zich terecht af.  

DE SERVETSCHETS

Zogezegd zo gedaan: Ferry Porsche pakte een servet en schetste de allereerste versie van het embleem dat nu wereldberoemd is. Ferry Porsche wilde dat het een kwaliteitstempel zou zijn voor de Porsche 356. (Daar waar wij een replica van hebben staan.) Later dat jaar presenteerde Hermann Lapper (hoofdverantwoordelijke van advertising) en Franz Xavier Reimspieß (een ontwerper) een embleem dat tot de dag van vandaag slechts in nuances verschilt. 

EEN FANTASIERIJKE CREATIE, GEÏNSPIREERD DOOR HET WAPEN VAN WÜRTTEMBERG-HOHENZOLLERNS.

Ontwerper Reimspieß heeft ook het Volkswagenlogo ontwikkelt. Voor Porsche schetste hij een embleem dat de roots van het Porsche merk moest uitdrukken alsook de kwaliteit en dynamiek van haar producten. In het midden van het gouden schild staat het paard van Stuttgart en de naam van de stad. In Stuttgart is het Porsche merk opgericht. Het paard is omringt met rood/zwart om de kleuren van de Duitse vlag te symboliseren. Samen met het gewei van het wapen van Württemberg-Hohenzollern schiep het de ijzersterke basis van het Porsche logo dat we vandaag de dag nog steeds zien. De zwarte Porsche belettering verscheen pas in 1994 op het embleem om het merk nóg duidelijker zichtbaar te maken. 

In de tijdlijn zie je dat het Porsche merk slechts (!) vijf revisies kent. Deze vijf varianten verschillen allemaal ook nog eens zeer weinig van elkaar. Voor de introductie van de Porsche 901 of 911 in 1963 werden de eerste kleine wijzigingen aangebracht. De zwarte belettering in 1994 is de meest ingrijpende verandering die het embleem is ondergaan. Het moge duidelijk zijn dat Porsche haar geschiedenis en cultuur kent als geen ander! 

SUCCESVOLLE REPRODUCTIE

De experts van Porsche Classic zijn erin geslaagd om het originele embleem uit 1954 volledig te restaureren en opnieuw te produceren. De kleuren en materialen zijn identiek aan de variant uit 1954. Talloze tests waren nodig om dezelfde kwaliteit te behalen. In het Porsche Research & Development Center in Weissach zijn zelfs klimaatverandering testen gedaan. Alle tests zijn gehaald zonder slag of stoot. Het Porsche embleem is en blijft daarmee een authentiek kwaliteitsproduct, 100% “Made in Germany”. En daar zijn we trots op! 

Bron: Elferspot